4. maj 2021

NATO - Danmarks aktive valg

76 år er gået, siden den tyske besættelse af Danmark fandt sin afslutning. Fem års militær besættelse, som skulle ændre på verdenskortet og opfattelse af fred og frihed. For mange er det lang tid siden, og alligevel står II Verdenskrig klart i erindringen - fordi besættelsen vedrørte hele Danmark...og den aktive danske deltagelse i krigene i fx Afghanistan og Irak vil aldrig kunne sammenlignes med II Verdenskrig.

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

I anledning af 76-års-dagen for befrielsen udtaler generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe flg.:

»4. maj er og bliver en glædens dag. Få er tilbage, der kan huske dagen, hvor Danmark fik frihedsbudskabet, og som husker Befrielsen dagen efter. I dag og de næste mange år så skal vi huske det som en glædens dag – men også en dag, hvor vi bør huske, at derefter valgte Danmark at styrke sit forsvar og allierer sig i NATO.

NATO-alliancen er helt fundamental i vores sikkerhed. Det er NATO, der gør, at vi ikke skal bekymre os om ydre fjender i nævneværdig grad. Men enhver alliance kræver, at man for at komme ind under alliancens paraply, at man er med til at betale for paraplyen.

Der er i dag ikke en umiddelbar militær trussel over for Danmark, men vi må og skal være klar til, at der i fremtiden kan komme en trussel. Når den kommer, er det for sent at opbygge et forsvar. Derfor skal vi være på plads nu og opbygge et stærkt forsvar – et forsvar, der kan forsvare Danmark og blive ved med at give os en plads under NATO-paraplyen. Dagens trussel er ikke det vi skal opbygge et forsvar efter – men den trussel vi kan frygte om 5 til 10 år, hvor stormagtskonflikten kan være accelereret.

Vi er i dag under beskyttelse af NATO i modsætning til i 1940, og denne forsikring har en pris, som politikerne ikke vil betale på trods af deres egen underskrift. Det er farligt for os, og vi bør få politikerne til at forstå, at prisen skal betales. Prisen for vores NATO-medlemskab betaler for beskyttelsen af vores demokrati og frihed.

Lad os alle tænde lys i aften, sætte dem i vinduerne og huske, at nogle ofrede livet for vores frihed og demokrati.

Husk at støtte Atlantsammenslutningens arbejde for dansk forsvar og Danmark i NATO.«

Maj er ikke altid den bedste måned at fejre begivenheder

Den 4. maj 1945 var vejret præget af en opfriskende og sydøstlig vind med temperaturer, der lå omkring 10 °C. Regnen tog i løbet af dagen til i Jylland, mens Sjælland gik mere eller mindre fri for regn. Dagen efter blev det overskyet over hele landet med stedvis regn og temperaturer på mellem 6 og 10 °C. At påstå at vejret er meget bedre i dag, vil nok være at overdrive, og der er sikkert dem, der ville tænke sig om en ekstra gang, hvis dagens budskab skulle højtideligholdes under åben himmel. Sådan bliver det dog ikke i år, for igen har covid-19-restriktioner sat sine begrænsninger. Det gælder også for fx aktiviteterne i Mindelunden (klik her), der ellers er ét af de steder i landet, hvor befrielsen markeres på smukkeste vis. Der er dog åbent for besøg i Mindelunden (klik her), som Hendes Majestæt Dronningen og statsminister Mette Frederiksen (Soc.dem.) i coronapandemiens skær besøgte sidste år for at fejre 75-året for Danmarks befrielse (klik her).


Et smukt og bevægende øjeblik den 4. maj 2020, hvor menneskets tavshed og eftertænksomhed hér personificeret ved Hendes Majestæt Dronningen, statsminister Mette Frederiksen og oberst Lasse Harkjær - ledsaget til tonerne af "The Last Post" (fremført af musiker Lars Uhrenfeldt, Den kgl. Livgarde) - fortæller alt om den gru og menneskelig opofrelse, krig fører med sig - og i hvilket lys, fred og frihed står endnu klarere. 

Atlantsammenslutningen som aktivt folkeoplysningsforbund

Aldrig mere en 9. april 1940... Sådan har det lydt mange gange, og sådan skal det vedblive med at lyde. Dette arbejdes der for dag-efter-dag - i Danmark og uden for Danmark, hvor den nordatlantiske forsvarsalliance NATO står vagt om friheden.

I Danmark vil Atlantsammenslutningen fortsætte sit arbejde - som aktivt folkeoplysningsforbund - med at udbrede kendskabet til NATO - et forsvarssamarbejde, der skal sikre medlemslandenes frihed, fælles traditioner og kultur hvilende på demokratiets og den personlige friheds grundsætning og på lov og ret for derved at fremme stabilitet og velfærd i det nordatlantiske område.

Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe er fortaler for et engageret Danmark, der skal leve op til de forpligtelser, man har indgået; og via sit daglige arbejde virker han for at skabe viden og indsigt på alle niveauer - fra politikere til skoleelever. Det sker bl.a. i form af artikler og bøger, men det sker også i form af foredrag, seminarer og konferencer. Ønsker man at vide mere om Atlantsammenslutningen og fx muligheden for at få besøg af Atlantsammenslutningens daglige leder til en snak om fortidens fakta og fremtidens trusler, er man velkommen til at kontakte Atlantsammenslutningen via e-mail atlant@atlant.dk.

Den 4. maj 2021 kl. 1031/nom