27. oktober 2020

Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe besøger ”Go’ Morgen Danmark” for at tale om det amerikanske præsidentvalg og konsekvenserne for Danmarks sikkerhed

I dag er der en uge til, at USA’s befolkning holder vejret...sammen med den øvrige verden...for om en uge går USA til valg for at vælge statsoverhovedet for de kommende fire år. Uanset hvornår og hvem så er valget af amerikansk præsident af betydning for omverdenen - også for Danmark og bl.a. dansk sikkerhedspolitik; og hvad er der at vente?

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

Dagen efter udpegningen af ny amerikansk højesteretsdommer havde TV2 inviteret bl.a. generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe ind til ”Go’ Morgen Danmark” for at tale om sikkerhedspolitik og konsekvenserne for Danmark.


Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe anvendes af TV2 som ekstern ekspert, når der skal drøftes sikkerhedspolitik - og valget af ny amerikanske præsident er ikke uden indflydelse for dansk sikkerhedspolitik.

USA er garanten for Danmarks sikkerhed. Sådan har det været siden 1949, og sådan kommer det til at blive også i fremtiden.

Atlantsammenslutningens daglige leder vurderer, at uanset hvem der kommer til at indtage det ovale værelse på Capitol Hill, så bliver det en udfordrende tid for Danmark.

Truslen om fx et NATO uden USA er måske ikke udtalt - og slet ikke, hvis tidligere vicepræsident Joe Biden bliver USA’s næste præsident, idet USA’s tætte bånd til NATO ikke diskuteres fra dén front.

Hvis præsident Donald Trump fortsætter som præsident, må det forventes, at den nuværende amerikanske sikkerhedspolitik fortsættes - og nej; et NATO uden USA er vel utænkeligt. Til gengæld er spørgsmålet, om det amerikanske fjendebillede får betydning for Danmarks måde at tænke sikkerhedspolitik. I den senere tid har USA mere og mere fokuseret sin sikkerhedspolitik på Asien og ikke Europa. Betyder det, at Danmark skal ændre sit fokus? - og hvordan? - og er det overhovedet muligt?

Det amerikanske præsidentvalg er af afgørende betydning for USA og den amerikanske befolkning, men det har sandelig også betydning for europæisk og dansk sikkerhedspolitik - og det kan man lige så godt forberede sig på. Selvom ændringer på den internationale sikkerhedspolitiske scene ikke kommer over-the-night, så er der allerede nu god anledning til at overveje konsekvenserne og viljen til det fortsatte samarbejde med én af Danmarks tætteste allierede...USA!


Janni Pedersen er kendt som retsrapporter, men i 2020 har hun vist, at hun magter meget andet end retssager. I dag kunne hun således stille kritiske og alvorlige spørgsmål til bl.a. generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe om, hvad det vil få af konsekvenser for Danmark og dansk sikkerhedspolitik, når USA om en uge har bestemt, hvem der de kommende fire år skal lede USA.

Spændende bliver det, når det den 4. november 2020 i Danmark bliver morgen, for det bliver dagen, hvor konturerne af de kommende fire år med USA som supermagt kan ses...medmindre valgresultatet gør, at USA’s højesteret atter skal være en afgørende faktor, men det er en historie for sig...hvor præsident Donald Trump måske netop nu fører på points...med udpegningen af Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer...

Den 27. oktober 2020 kl. 0702/nom