13. juni 2019

Nord Stream 2-samarbejde kan nu give danske virksomheder store problemer

USA vil med loven "Protecting Europe's Energy Security Act" lægge pres på sine europæiske partnere - herunder tillige NATO-medlemslande. Årsagen er, at USA anser et engagement i Nord Stream 2-projektet som direkte støtte til Rusland.

af Niels-Ole Mannerup og Lars Bangert Struwe, sekretariatet

Nord Stream 2-samarbejde kan nu give danske virksomheder store problemer

Med fremlæggelsen af ”Protecting Europe’s Energy Security Act” i den amerikanske Kongres lægger USA pres på sine europæiske partnere, hvis de involverer sig i Nord Stream 2-projektet o.a. deraf afledede projekter med Rusland. Et sådant engagement betragtes af USA som direkte støtte til Rusland. Loven sætter EU i en særdeles vanskelig situation.

Rusland leverer 40% af EU’s forbrug af naturgas, hvorfor en hvilken som helst begrænsning i EU’s køb af russisk naturgas giver problemer for EU. Erhvervs- og særligt energipolitik er her sikkerhedspolitik.

Loven foreskriver, at man vil indføre sanktioner mod dem, der er del i Nord Stream 2-projektet. Det gælder naturligvis Rusland, men også Europæiske lande som Danmark, hvis Danmark tager del i salg, leasing, facilitering eller direkte støtte til konstruktionen til Nord Stream 2-projektet. Sanktionerne er ikke kun rettet mod de enkelte virksomheder, men også aktionærer o.a., der har relationer med de pågældende virksomheder.

Læs Protecting Europe’s Energy Security Act her: https://www.govtrack.us/congress/bills/116/s1441

Følg processen her: https://www.congress.gov/bill/116th-congress/senate-bill/1441?q=%7B%22search%22%3A%5B%22nord+stream+2%22%5D%7D&r=1&s=4