13. juni 2021

Udenrigsminister Jeppe Kofod gæster den 24. juni 2021 kl. 1600 Atlantsammenslutningen

Den 27. juni 2021 kan Regeringen Mette Frederiksen fejre to-års-jubilæum - en regering, der i sin levetid kun har undergået få ændringer. Ministernavne vil for altid være slået fast i historiebøgerne, hvilket ikke kun skyldes coronapandemien, for ”vores tid” har været præget af mere end covid-19. Én af disse ministre er udenrigsminister Jeppe Kofod. Atlantsammenslutningen er særdeles stolt over, at udenrigsminister Jeppe Kofod den 24. juni 2021 gæster generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe til en snak om dansk udenrigspolitik netop nu og i årene, som kommer.

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

Departementet for udenlandske Affærer... Sådan hed Udenrigsministeriet, da det i 1770 af kong Christian VII - efter idé af Johann Friedrich Struensee - blev grundlagt som et selvstændigt regeringsorgan fysisk placeret i det, der i dag er Finansministeriet. I 1948 blev departementet officielt omdøbt til Udenrigsministeriet, som i dag har til huse på Asiatisk Plads, hvor ca. 750 medarbejdere er tilknyttet ”hjemmetjenesten”. Dertil kommer ca. 2.500 medarbejdere, som er tilknyttet ”udetjenesten”, der udgøres af over 100 danske ambassader, generalkonsulater, handelskontorer m.fl. spredt over hele kloden. Udenrigsministeriets hovedformål er at varetage Danmarks interesser over for andre lande med det brede fokus at sikre Danmarks sikkerhed, velstand og værdier - herunder klimaudfordringerne - hvor Danmark i samarbejde med sine allierede søger at indfri nye mål inden for rammerne af den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for Danmark, som blev lanceret tidligere i år. I Regeringen Mette Frederiksens levetid er sikkerhedspolitik trådt klarere og klare frem på dagsordenen, idet seneste eksempel herpå er Ruslands krænkelse af dansk luftrum, som netop har medført, at to F-16-kampfly har forlagt til Bornholm. Dét har gjort, at udenrigsminister Jeppe Kofod er én af de ministre, som man ser oftest i medierne...enten foran indgangen til Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads eller i et af verdenens brændpunkter som fx Grønland, Island eller senest i Irak.

Udenrigsminister Jeppe Kofod

Til forskel fra langt de fleste af sine forgængere i moderne tid er udenrigsminister Jeppe Kofod ikke medlem af Folketinget, ligesom han heller ikke bestrider nogen toppost i sit parti, Socialdemokratiet. Dét gør, at Jeppe Kofod helt og aldeles kan hellige sig udenrigstjenesten; og det har helt sikkert sine fordele. Når dét så er sagt, har udenrigsminister Jeppe Kofod en god ballast i form af national og international politisk erfaring. 1998-2014 var han således medlem af Folketinget valgt på Bornholm. I dén periode var han bl.a. Socialdemokratiets udenrigsordfører; og i perioden 2011-2013 var han tillige formand for Det udenrigspolitiske Nævn. 2014-2019 var Jeppe Kofod medlem af Europaparlamentet. Faktisk blev han i 2019 genvalgt til Europaparlamentet, men forlod parlamentet til fordel for et sæde i statsminister Mette Frederiksens socialdemokratiske regering.

Jeppe Kofod er matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium (1994); og ti år senere blev han BA scient.pol. fra RUC. I perioden 2006-2007 var udenrigsminister Jeppe Kofod indskrevet på Harvard University med en Master of Public Administration til følge. Under sit Harvard-ophold fokuserede udenrigsminister Jeppe Kofod bl.a. på ”Human Rights and US Foreign Policy”, ”Advanced Negotiations and Conflict Resolution”, ”The Ethics and Politics in the Use of Force”, ”US-European Relations” m.m; og det har nok ikke været det ringeste forudsætningsgrundlag for at kunne bestride posten som dansk udenrigsminister.

I disse EM-fodbold-tider kan det som et aberdabei nævnes, at udenrigsminister Jeppe Kofod var fast mand på det danske Harvard-fodboldhold ved navn Danish Dynamite.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har været vicepræsident for AWEPA, European Parliamentarians with Africa (2002-2011); Treasurer for Parlamentarians for Global Action (2004-2006); Rapporteur for NATO-PA Sub-Committee on Transatlantic Economic Relations; medlem af bestyrelsen for Det parlamentariske Netværk for Verdensbanken (2009-2013) samt general ordfører i NATO’s parlamentariske forsamling (2012-2013). I perioden 2009-2011 var udenrigsminister Jeppe Kofod tillige næstformand for Atlantsammenslutningen.

Ved forenede kræfter

Udenrigsministeriet arbejder tæt sammen med andre ministerier - ikke mindst Forsvarsministeriet, der fremstår som de udførende led, når sikkerhedspolitiske beslutninger træffes i Udenrigsministeriet. Det gælder fx udsendelsen af en maritim dansk enhed til Guineabugten og det fortsatte danske militære engagement i fx Mali (Sahelregionen), Irak m.fl.

Når det umuliges kunst bliver muligt

At Atlantsammenslutningen kan byde velkommen til udenrigsminister Jeppe Kofod til en snak om dansk udenrigspolitik, skyldes ikke mindst en ihærdig indsats ved generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe.


Atlantsammenslutningens daglige leder, generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, er vært for webinaret med udenrigsminister Jeppe Kofod.

Tid og sted og alt det praktiske

Webinaret, der er gratis, finder sted

torsdag den 24. juni 2021
kl. 1600-1645

Det er endnu uafklaret, hvilken transmissionsplatform der vil blive anvendt. Umiddelbart står valget mellem Cisco Webex og Zoom, men herom vil der snarest blive meldt ud.

Ønsker man at tage aktiv del i webinaret med mulighed for at stille direkte spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod og generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, er tilmelding nødvendig. Tilmelding foretages online (klik her).

Sidste frist for tilmelding til webinaret med udenrigsminister Jeppe Kofod er den 23. juni 2021 kl. 1400.

Har man allerede nu spørgsmål, som ønskes taget under behandling, kan man med fordel sende sine spørgsmål til atlant@atlant.dk. Alle spørgsmål vil blive læst og taget under behandling og søgt sat i den rette kontekst.

Den 13. juni 2021 kl. 1004/nom

 

Note

For god ordens skyld skal bemærkes, at Udenrigsministeriet tillige betjener minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen. Embedet som udviklingsminister blev i 1993 etableret af statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Billedkreditering

Billedet af udenrigsminister Jeppe Kofod er taget af fotograf Claus Bech.