15. maj 2020

4chan = "våbeniserede" memes?

En artikel om internetfænomenet 4chan og muligheden for at påvirke det amerikanske præsidentvalg 2020 - bl.a. ved anvendelsen af de såkaldte memes.

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

I 2009 udgav den canadiske musiker Justin Bieber sin debutsingle ”One Time”; og det blev grundlaget til en karriere, der efter sigende har gjort ham mere indflydelsesrig end bl.a. Barrack Obama, hvordan man så end måler indflydelse. Fundamentet for Justin Biebers karriere blev skabt på YouTube, hvor han før 2009 havde sin egen YouTube-kanal; og det var netop musikvideoerne på YouTube, der var med til at skabe kendskabet til det, der siden er blevet kaldt for et internetfænomen, uden at begrebet internetfænomen er nærmere beskrevet. Hvorvidt Justin Bieber kunne have fundet vej til showbusiness uden internettet, det er ikke til at vide, men internettet har med sikkerhed haft stor betydning for Justin Biebers karriere.

Ser man nærmere på internettet som influenser, kan man ikke komme uden om de såkaldte memes - internetfænomener, der i sin umiddelbare fremtræden virker uskyldige - ja endogså humoristiske - men som kan vise sig at have en dybere mening, der bl.a. søger at påvirke politik uden noget større formål end påvirkningen i sig selv.

Memes spredes med lynets hast via de sociale medier, og der er dem, der mener, at memes har været med til at bane vejen for Donald Trumps vej til Det hvide Hus. Dette ser artiklen "4chan = "våbeniserede" memes?" (klik her) nærmere på.

Jacob Nørholm og Jonas Hjordt Modberg, der begge - ved siden af deres respektive studier ved henholdsvis Københavns Universitet og SDU - er praktikanter i Atlantsammenslutningen, har set nærmere på anvendelsen og udbredelsen af memes med udgangspunkt i internetforummet 4chan.org. Det er der kommet en spændende artikel ud af.

I artiklen ”4chan = ”våbeniserede” memes?” kommer artiklens forfattere ind på forhold og omstændigheder, hvor 4chan har gjort sin indflydelse gældende, hvilket bl.a. har medført skyderier i USA.

Artiklen er ikke en egentlig videnskabelig artikel, ligesom der ikke er tale om et såkaldt Atlant Brief med konklusioner og anbefalinger. Der er dog tale om en fremstilling, der baserer sig på indsigt, viden og syntese samt relevante kilder med det formål at oplyse om et forhold, der nok er de færreste bekendt.