I Danmark har vi ikke fælles en definition af kritisk infrastruktur, der bruges af alle myndigheder. Det er der behov for, så man har en fælles forståelse og mål på alle niveauer. Atlantsammenslutningen foreslår følgende definition:
Kritisk infrastruktur beskriver de fysiske og virtuelle systemer og kapaciteter, der er så centrale for Danmark, at deres manglende evne eller ødelæggelse vil have en ødelæggende virkning på folkesundheden eller vores sikkerhed – den være sig fysisk eller økonomisk.
Kritisk infrastruktur kan opdeles i fire overordnede grupper
Kritisk infrastruktur sektorer
Kombinerer man disse fire grupper med af studier af definition og identifikation af sektorer i EU og USA, så anbefaler Atlantsammenslutningen, at man udpeger følgende 10 sektorer, som kritisk infrastruktur:
|
|
Kritisk infrastruktur sektorer bør organiseres, så de:
Afhængighed af kritisk infrastruktur kan variere
Kritisk infrastruktur kan variere over tid, og variere på anden vis. For eksempel er vand afgørende for menneskelig overlevelse, men en mindre by kan i kortere tid forsynes med rent drikkevand fra tankbiler eller på flakser, men det vil være nærmest uoverkommeligt i forhold til Aalborg eller Odense.
På samme vis er hospitaler en del af kritisk infrastruktur, men i kortere perioder vil man under f.eks. COVID-19 krisen godt kunne klare sig uden fuldt bemandede diabetes-afdelinger, hvorimod man har brug for fuld bemanding på intensivafdelinger, laboratorier og røntgenafdelinger. Enhver hændelses konsekvenser, afhænger altså af rum, tid og hændelsens karakter.
De tre spørgsmål man bør stille sig i forbindelse med kritisk infrastruktur:
Hvem må eje kritisk infrastruktur. Skal man skabe en positivliste eller negativliste over, hvem der må kontrollere kritisk infrastruktur?