5. oktober 2022
Zilmer-rapporten så den 3. oktober 2022 dagens lys. Det skete, da statsminister Mette Frederiksen (Soc.dem.) og ambassadør Michael Zilmer-Johns på Frederiksberg Slot - Atlantsammenslutningens domicil - fremlagde synspunkter, fakta og perspektiver i forhold til de sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark frem til 2035 forventes at stå over for. Zilmer-rapporten kommer dog ikke til at stå alene, hvilket Udenrigsministeriets og Forsvarsministeriets kommende konference er et tydeligt bevis på.
af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup
Lidt spøgefuldt lagde ambassadør Michael Zilmer-Johns ved præsentationen af Zilmer-rapporten ud med at sige, at der ville blive tale om
»...en lang og rigtig kedelig gennemgang af en stor tyk rapport.«
Formelt set består Zilmer-rapporten af 86 sider, og hvad det svarer til i BMI-mål, må være op til den enkelte at vurdere...men kedelig læsning? Nej...så langt fra...idet det er værd at fremhæve, at selv om medierne gang-på-gang anvendte ordet ”dyster” i sin Breaking News-bjælke, så er ordet ”dyster” kun anvendt to gange i Zilmer-rapporten, så helt så dystopisk er Zilmer-rapporten vel heller ikke, når nu alt skal sættes i rette perspektiv.
Kommissoriet for Analysegruppen
Kommissoriet for Analysegruppen var, at der skulle foretages en analyse af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation for Danmark frem til 2035, hvilket skulle omfatte ti overordnede analysespor:
Identifikation og prioritering
If. Analysegruppen er kunsten for forsvars- og sikkerhedspolitikken at kunne identificere nutidens og fremtidens trusler og udfordringer, som skal lede til forsvars- og sikkerhedspolitiske prioriteringer, idet trusler i denne sammenhæng skal forstås som egentlige militære trusler. Prioriteringerne bliver nu et spørgsmål om bl.a. forsvarets ønsker til at kunne løfte de opgaver, som forsvaret er pålagt, idet det til syvende og sidst bliver op til forligskredsen bag det kommende forsvarsforlig - som forventes at skulle dække en ti-årig-periode - at beslutte, hvordan den militære implementering af koncepterne bliver.
Zilmer-rapporten er et vigtigt vidnesbyrd om de overvejelser, der skal gøres for at imødegå fremtidens trusler
Vil man vide, hvor dansk forsvars- og sikkerhedspolitik kan være på vej hen, så er det nødvendigt at stifte bekendtskab med Zilmer-rapporten, men Zilmer-rapporten kommer ikke til at stå alene, hvilket invitationen til Udenrigsministeriets og Forsvarsministeriets konference ”The Future International System: Towards a more fluid (dis)order with competing economic systems?” er et bevis på.
Den kommende konference finder sted
den 13. oktober 2022 kl. 0900-1600
idet arrangementet er henlagt til
AC Hotel Bella Sky Copenhagen
Center Boulevard 5
2300 København S.
Det endelige program mangler enkelte detaljer, men if. det foreløbige program (klik her) er det planen, at talere og paneldeltagere vil drøfte flg. emner:
Flg. talere og paneldeltagere er planlagt til eller har bekræftet at deltage (anført i alfabetisk rækkefølge):
Tilmeldingsprocessen
Hvis du ønsker at deltage i ”The Future International System: Towards a more fluid (dis)order with competing economic systems?”, bedes du anvende det officielle tilmeldingslink (klik her).
Spørgsmål til konferencen skal rettes direkte til Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske kontor
Atlantsammenslutningen formidler blot kendskabet til Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriets konferenceaktivitet. Derfor tager Atlantsammenslutningen ikke imod tilmeldinger, ligesom Atlantsammenslutningen ikke kan besvare spørgsmål til ”The Future International System: Towards a more fluid (dis)order with competing economic systems?”.
Har man spørgsmål til konferencen, bedes disse rettet til Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske kontor, som kan kontaktes via telefon 3392 0000 eller via e-mail um@um.dk.
Den 5. oktober 2022 kl. 2309/nom