20. januar 2021
Den 20. januar 2021 får USA nyt statsoverhoved. Joseph Robinette Biden Jr. - eller bare Joe Biden - bliver USA’s 46. præsident, mens Kamala Harris bliver USA’s 49. vicepræsident. Scenen er Capitol Hill, Washington, D.C. Mangt og meget er allerede sagt om fortiden og fremtiden; men hvad kan et land som Danmark egentlig forvente af den nye amerikanske administration? Dét ser Atlantsammenslutningen nærmere på i sin publikation ”Præsident Joe Bidens udenrigspolitik”.
af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup
Når vi i Danmark vågner den 21. januar 2020, er magtskiftet i USA i dén grad en realitet. Ikke sjældent gives USA’s nye præsident 100 dage til at vise sig frem, men der er ikke meget, som tyder på, at vi skal vente så længe, før de første resultater forventes at kunne ses. Mange har forventninger til et markant magtskifte. Sikkert er det, at der bliver tale om en ny personlighed og stil, men hvad med realpolitikken? Det ser Atlantsammenslutningen nærmere på i sin første publikation i 2021 - "Præsident Joe Bidens udenrigspolitik" (klik her).
If. Atlantsammenslutningens daglige leder, generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe er der grund til at have store forventninger til den nye amerikanske ledelse:
»Præsident Joe Biden anses i Europa for at være en gevinst for Europa, europæisk sikkerhedspolitik, NATO og FN. Præsidenten er kendt som en tilhænger af multilateralisme og betydningen af de internationale organisationer. Dette er en virkelig positiv udvikling for en europæisk småstat som Danmark, der er helt afhængig af det internationale system - både erhvervsmæssigt og sikkerhedspolitisk.«
Hvad er i vente?
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, der selv har mødt USA’s nye præsident, og som har fulgt transitionsteamets arbejde tæt, ser mange udfordringer og muligheder i tiden, der venter. Han vurderer, at USA’s kommende udenrigspolitik vil bygge på bl.a.:
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, der har mødt præsident Joe Biden og fulgt transitionsteamets arbejde tæt, ser i publikationen "Præsident Joe Bidens udenrigspolitik" nærmere på de forventninger, man med rette kan have den kommende amerikanske udenrigspolitik. Fotograf: Niels-Ole Mannerup.
Særligt værdielementet bliver if. Atlantsammenslutningens daglige leder et muligt centralt element:
»Centralt for Bidens udenrigspolitik bliver efter al sandsynlighed værdier. At sætte værdier på dagsordenen vil være en markant afstandtagen til Trumps administration, der vægtede interesser. Dette gør ikke, at der kan komme et sammenfald mellem den tidligere og den nuværende politik, men til en start vil Biden og vicepræsident Kamala Harris vægte værdier højt - og det vil de have stor støtte til blandt demokraterne og hos visse dele af det klassisk-konservative republikanske parti.«
Atlantsammenslutningen giver sit bud på, hvad der kan forventes af Biden-administrationen
”Præsident Joe Bidens udenrigspolitik” giver et nemt og overskueligt indblik i, hvad man med rette kan forvente sig af Biden-administrationen på førstedagen i en ny amerikansk æra. Publikationen baserer sig på et væld af kilder fra bl.a. den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor modstandere bliver til et team. Der er dog også taget afsæt i Obama-administrationens arbejde, hvor Joe Biden som vicepræsident viste sit værd.
Der kan læses mere om præsidentindsættelsen via Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies hjemmeside (klik her).
Forfatterne bag publikationen
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe er forfatter til ”Præsident Joe Bidens udenrigspolitik” - Atlantsammenslutningens første publikation i 2021. Siden 2016 har generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe været Atlantsammenslutningens daglige leder, hvor han har forstået at sætte dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik på dagsordenen. Det gælder i forhold til ministerier og organisationer samt medier. Forud for sin ansættelse i Atlantsammenslutningen har generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe arbejdet med strategi og sikkerhedspolitik i bl.a. Forsvarsministeriet, Center for militære Studier og Forsvarskommandoen. Han har udgivet en større samling af faglitterært materiale, ligesom han er forfatter til Atlant Briefs.
Praktikant, stud.mag. Danny Milad Rahimi har bistået med research til ”Præsident Joe Bidens udenrigspolitik”. Foruden sit virke i Atlantsammenslutningen er Danny Milad Rahimi, der studerer historie på Københavns Universitet, aktiv i Atlantsammenslutningens ungdomsorganisation, Youth Atlantic Treaty Association Danmark - i daglig tale YATA (klik her).
Praktikant, stud.mag. Danny Milad Rahimi har medvirket med research ved udarbejdelsen af "Præsident Joe Bidens udenrigspolitik".
Spørgsmål om USA's udenrigspolitik under præsident Joe Biden
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe vil være tilgængelig for henvendelser med spørgsmål om USA's udenrigspolitik og forventningen til præsident Joe Bidens embedsperiode som USA's 46. præsident. Atlantsammenslutningens daglige leder kan kontaktes via e-mail lars@atlant.dk.
Den 20. januar 2021 kl. 0025/nom