22. december 2020

Nyt Atlant Brief med Indien og Kina i fokus

I en global tid er det vigtigt at se alt i et større perspektiv; og det er én af årsagerne til, at Atlantsammenslutningen med sine nyeste publikationer vil skabe opmærksomhed på, hvad der foregår i Asien. Kina er gennem længere tid blevet mere og mere synlig på den sikkerhedspolitiske scene, mens Indien - bl.a. som atommagt - er gået under radaren. Spørgsmålet er dog, om ikke vi snart vil se Indien befæste sin position som stormagt i en region, der er udfordret af spændinger?

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

I dag har Indien nære relationer med mange forskellige lande - bl.a. med Danmark, idet statsminister Mette Frederiksen i slutningen af september 2020 kunne præsentere et grønt strategisk partnerskab landene imellem (klik her for at læse mere om partnerskabet mellem Danmark og Indien). Indien har også relationer med Kina, men netop disse relationer er udfordret, for Kina er samtidig en modstander, hvilket har resulteret i grænsestridigheder - bl.a. i området Aksai Chin. Aksai Chin er en region, der administreres af Kina som en del af de autonome kinesiske regioner Xinjiang og Tibet; og som udgør den østlige del af den større Kashmir-region, der netop har været genstand for en konflikt mellem Indien og Kina siden 1962.

Opmærksomheden skal rettes mod Indien og Kina

Atlantsammenslutningen er af den opfattelse, at der skal rettes mere opmærksom mod Indien og Kina. Derfor tager Atlantsammenslutningens nyeste Atlant Brief udgangspunkt i netop den gamle grænsestrid mellem Indien og Kina, hvor der tidligere i år har været væbnet sammenstød med dødelig udgang. Det er en konflikt, som forsøges at holdes tæt til regionen, men spørger man Atlantsammenslutningens daglige leder, generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, er det en konflikt, man skal holde øje med - også i Danmark - idet Indiens rolle i verdenssamfundet er stadig stigende:

»Vi skal følge konflikten nøje, idet den kan udvikle sig til en reel krig, selv om der er lav sandsynlighed derfor. Konflikten risikerer at sprede sig til andre geostrategisk følsomme områder som fx Det indiske Ocean og Det sydkinesiske hav, og derved kan bl.a. dansk erhvervsliv og interesser til søs blive påvirket. Det forventes, at Indien vil række ud og styrke samarbejde og strategiske partnerskaber med ligesindede demokratiske stater. Danmark bør her overveje sin position sammen med Danmarks allierede. Det er i Danmarks interesse at tage aktiv del i kampen for at sikre en regelbaseret orden i regionen. Derfor skal Danmark søge en position og partnere, der vil dette.«,

udtaler generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, idet disse overvejelser er blandt årsagerne til, at Atlantsammenslutningen har valgt at interessere sig for Indien (og problemstillingerne med Kina); og sammen med stud.scient.pol. Julie Ranneries er Indien-Kina-relationen nu sat på dagsordenen.


Forholdene i Asien har altid ligget generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe på sinde. Foruden en interesse for asiatisk kampsport har han på Københavns Universitet set nærmere på forholdene i Japan (bl.a. med japanske sprogstudier); og i dag er det helt naturligt at følge udviklingen i Asien, hvor Kina og Indien ses som nogle af de store aktører. Derfor vil Atlantsammenslutningen i den kommende tid anvende flere ressourcer på at afdække netop betydningen af Asiens rolle for bl.a. Danmark og NATO.

Som praktikant i Atlantsammenslutningen kan man få stor indflydelse på emnevalg

Julie Ranneries, der er praktikant i Atlantsammenslutningen, har selv udvist stor interesse for Indien; og hun er én af årsagerne til, at det er lykkedes at få direktør, ph.d. Tanvi Madan til at besøge Atlantsammenslutningens webinarstudie den 6. januar 2021 til en snak om de stigende spændinger mellem USA, Kina og Indien (klik her for at læse mere om det første Atlant-webinar i 2021 om netop Indiens særlige rolle på den sikkerhedspolitiske verdensscene).


Stud.scient.pol. Julie Ranneries.

I dag er Julie Ranneries en af de mest erfarne praktikanter i Atlantsammenslutningen, men med udgangen af januar 2021 er praktikforløbet slut, idet Atlantsammenslutningens praktikanter typisk er tilknyttet i op til seks måneder.

Mere om Indien i vente

Dette Atlant Brief følges op af endnu to Atlant Briefs med Indien i fokus. Den næste udgivelse forventes at ske inden jul, mens den tredie udgivelse forventes at ske straks i det nye år.

Den 22. december 2020 kl. 1026/nom