Webinar
Når man kikker ud i rummet, kan det ved første øjekast synes tomt og fredeligt; men spørgsmålet er, om rummet er sådan, eller om der er tale om en illusion... Illusionen er dog nok mest sandsynlig - ikke mindst efter, at NATO's forsvarsministre den 22. oktober 2020 besluttede at oprette NATO Space Centre, der skal være beliggende ved Allied Air Command, Ramstein, Tyskland, hvilket er et led i, at rummet er blevet et operationelt domæne i NATO's fremtidige strategi, jf. beslutningen truffet ved NATO-ledermødet i London i december 2019, hvor man blev enige om flg. erklæring:
We have declared space an operational domain for NATO, recognising its importance in keeping us safe and tackling security challenges, while upholding international law.
Hvis du vil vide mere om NATO's rumstrategi, kan du bl.a. læse mere her.
På NATO-ledermødet deltog bl.a. generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe, som kunne få et førstehåndsindtryk af de ændringer, der måtte komme...og som nu har sat sine fodaftryk i et sådant omfang, at bl.a. forsvarsminister Trine Bramsen i dag anerkender, at også Danmark skal forholde sig til rummet, selv om det dog nok er mindre sandsynligt, at vi i Danmark kommer til at opleve en egentlig rumkommando på lige fod med fx Arktisk Kommando...
I Danmark har vi mange rumforskere...og så er der lige astronauten Andreas Mogensen... Nogle rumforskeres navne kendes, og så er der andre kapaciteter, hvis navne går en smule under radaren, selv om deres kapaciteter er indiskutable. Et sådant navn er direktør, ph.d. Kristian Pedersen, DTU Space, som journalist Lars Henrik Aagaard har beskrevet indgået i en artikel i "Berlingske" tilbage i 2016 (klik her).
Dekan, ph.d. Kristian Pedersen Aarhus Universitet vil den 13. januar 2021 gæste Atlantsammenslutningens webinarstudie til en snak med generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe om rummet som ny arena for stormagtspolitik. Hér vil man bl.a. berøre så spændende emner som, hvad der sker på den teknologiske, miliære og politiske front samt de ambitioner og muligheder stormagterne har.
Webinaret transmitteres via Atlantsammenslutningens profil på Facebook, idet vi forventer, at webinarstudiet åbner op for transmission ca. kl. 1355.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Du er velkommen til allerede nu at stille spørgsmål til webinaret, idet du blot skriver til projektleder Julie Ranneris via e-mail julie@atlant.dk.
Den 7. december 2020 kl. 0807/nom