Bogcafé med journalist og forfatter David Trads

Er Amerika et år post-Trump blevet genfundet?

Start: 25. november 2021 14:00
Slut: 25. november 2021 16:00

 

Atlantsammenslutningen
Frederiksberg Slot
Roskildevej 28 A
2000 Frederiksberg.

Tilmelding er nødvendig for at få adgang til arrangementet. Onlinetilmelding, som skal benyttes, findes nederst i opslaget.

Kom til bogcafé og oplev journalisten og forfatteren David Trads i en ærlig og jordnær snak med generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe om det år, der snart er gået, efter præsident Donald Trump under stor opmærksomhed sagde farvel til Det hvide Hus og fire år som USA’s statsoverhoved.

Har David Trads genfundet Amerika et år post-Trump?

I 2020 kunne David Trads ikke finde det USA, han engang kendte så godt. Spørgsmålet er, om David Trads efter ét år med præsident Joe Biden som USA’s statsoverhoved har genfundet sit USA.

Den 7. februar 2020 udkom den anmelderroste bog (klik her) ”Amerika - hvor er du?”...et 250-siders roadtrip gennem USA med journalisten og forfatteren David Trads som rejseleder. Det var begyndelsen på præsident Donald Trumps sidste år som USA’s statsoverhovedet - i alle tilfælde inden for den første embedsperiode - en tid, der måske har medført de største ændringer i struktur og kultur i det USA, mange ser op til, og som mange - også danskere - fortsat søger lykken i.

Præsident Donald Trump var og er helt sin egen, og p.t. kunne meget pege i retning af, at navnene på stemmesedlerne ved det amerikanske præsidentvalg 2024 kan blive en gentagelse af det amerikanske præsidentvalg 2020, så hvem ved, om man kommer til at opleve et politiske comeback, der ikke tidligere er set i amerikansk politik.

Præsident Joe Biden og nye amerikanske vinde?

Den 6. januar 2021 blev præsident Joe Biden USA’s statsoverhoved. Et år er snart gået, og det er åbenlyst, at der er store forskelle på de to seneste amerikanske præsidenter - men der er også mange lighedspunkter...i alle tilfælde rent politisk, selv om indpakningen og salgsmetoderne er forskellige...ikke mindst i forhold vedrørende international sikkerhedspolitik. Derfor er det berettiget at stille spørgsmålet, om David Trads i dag er i stand til at finde det USA, han for snart to år siden ikke kunne finde; eller om USA for altid - ikke mindst på gr. af præsident Donald Trump - har forandret sig til et USA 2.0 eller 3.0. Det forsøger generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe at finde ud af, når David Trads den 25. november 2021 gæster Atlantsammenslutningens bogcafé, som man finder i Frederiksberg Slots smukke spisesal på 2. sal i slottets hovedbygning. Spisesalen benævnes i daglig tale Rosen - stedet, hvor man kan tale (og opføre sig) i fortrolighed...under Bénoit le Coffres smukke loftsmaleri ved navn ”Maskerade”.

En anderledes bogcafé

Rosen - eller rettere under rosen (sub rosa) - har sin oprindelse fra den græske mytologi. Det er historien om elskovens gudinde Afrodite, der giver en rose til sin søn, kærlighedens gud Eros, som efterfølgende giver soen videre til stilhedens og hemmelighedens gud Harpokrates. Formålet med disse handlinger var, at Afrodite kunne sikres diskretion...uden at kommer nærmere ind derpå... Tanken om fortrolighed i bevidstheden om, at man uden videre overvejelse kunne tale frit og fortroligt, blev videreført - og ikke mindst i middelalderen blev det synligt for enhver, som vidste dertil, idet en rose ophængt under loftet i fx rådssale og lign. indikerede, at hér kunne der tales frit og fortroligt...og deraf begrebet sub rosa...altså under rosen... I den katolske kirke genfindes symbolet (ofte) i skriftestole, og ser man godt efter, genfinder man rose-symbolet - i form af the Tudor Rose - i regimentsmærket for Efterretningsregimentet (klik her).

Deltagerne i Atlantsammenslutningens bogcafé har mulighed for aktivt at påvirke debatten, idet det er tanken, at der skal kunne tales frit og ærligt mellem gæst, vært og bogcaféens gæster. Det skal ske under hyggelige former, og derfor kan man tage et glas vin, en øl eller vand el.lign. med sig ind i Rosen, når først der åbnes op for talestrømmen.

Hvem er David Trads?

David Trads er 54 år gammel med et ganske omfattende CV bag sig, selv om de fleste nok vil kende ham som journalist (udgået fra Danmarks Journalisthøjskole i 1994) og forfatter. Journalisthvervet har siden ført til job som chefredaktør på ”Information” og ”Nyhedsavisen”. Det er dog også blevet til ansættelse som ruslandskorrespondent for ”Jyllandsposten” (hvor han siden blev politisk redaktør) og USA-korrespondent for ”Berlingske Tidende” og meget mere.

Fødderne tog sine første spæde skridt i den jyske muld, men som 17-årig oplevede David Trads for første gang det USA, der skulle betage ham for resten af livet. Det var som udvekslingsstudent Michigan, der måske af almuen er mest kendt for bilernes by: Detroit! Udenfor den journalistiske verden har David Trads forsøgt sig som folketingskandidat for Socialdemokratiet. Havde han stillet op i en anden valgkreds end Skanderborgkredsen, var det måske blevet til en folketingskarriere, men med Kirsten Brosbøl som ”medkandidat” var det op ad bakke - og Kirsten Brosbøl er siden blevet en socialdemokratisk stemmesluger og socialdemokratisk sværvægter.

David Trads’ visitkort kan ikke rumme alle titler og stillinger - og det skyldes, at David Trads er favnende på alle mulige måder, hvilket alle, der har oplevet ham som foredragsholder kan nikke genkendende til. Det bliver til foredrag og kurser med vidt forskellige emner; og som en af de få behersker David Trads også det spanske sprog på højt niveau, hvilket har åbnet op for et marked, ikke mange kan færdes i. Det gør, at David Trads også anvendes som moderator ved konferencer og seminarer.

I dag er David Trads måske mest kendt for at være samfundsrevsende debattør med et omfattende forfatterskab bag sig. Således tæller nogle af David Trads’ litterære værker flg.:

  • ”Amerika - hvor er du?” (2020).
  • ”Danskerne først! - en historie om Dansk Folkeparti” (2002).
  • ”Exit Parken” (2015).
  • ”Islam i flammer. Danskerne og det muslimske oprør” (2006).
  • ”Klimatruslen - set fra Danmark” (2007).

Et af de steder, hvor man ganske ofte kan læse om David Trads’ observationer og analyser er på Altinget (klik her), og så er der alle de opgaver, David Trads ikke kan tale om, fordi opgaverne er undervejs; men måske han på Atlantsammenslutningens bogcafé kan løfte lidt af sløret for fremtiden... Der var vist noget med et legat...men til hvad? Hvem ved...

Når man læser ovenstående, er der ingen tvivl om, at det er lidt af et scoop, at det er lykkedes generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe at få David Trads til - for anden gang - at besøge Atlantsammenslutningen.

Bogsalg

David Trads har lovet at tage nogle eksemplarer med af sine litterære værker med henblik på salg...naturligvis signeret... Det vil også være muligt at købe generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwes nyeste bog, der handler om Kina som sikkerhedspolitisk magtfaktor med stormagtsambitioner, som kan få direkte indflydelse på Danmark.

Praktiske forhold

Tid og sted:
Den 25. november 2021 kl. 1400-1600 med indskrivning fra kl. 1300.

Atlantsammenslutningen, Frederiksberg Slot, Roskildevej 28 A, 2000 Frederiksberg.

Pris:
Gratis.

Forplejning:
Under seminaret serveres vin, øl, vand, kaffe m.m.

Tilmelding:
Tilmelding er ikke længere mulig.

Sprog:
Dansk.

Vært:
Generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe.

Seminarkoordinator:
Sekretariatschef Niels-Ole Mannerup.

Antal ledige pladser:
80/80.

Spørgsmål til seminaret:
Har man spørgsmål til seminaret, er man velkommen til at skrive til Atlantsammenslutningen via e-mail nioma@atlant.dk.

Adgangsforhold til Frederiksberg Slot

Frederiksberg Slot huser Hærens Officersskole, som - sammen med bl.a. Søværnets Officersskole og Flyvevåbnets Officersskole - er underlagt Forsvarsakademiet. Derfor er Frederiksberg Slot at betragte som militært område. Det betyder, at adgangen til Frederiksberg Slot er begrænset - og ikke mindst for offentligheden. Således er det kun muligt at få adgang til Frederiksberg Slot med en særlig invitation samt under forudsætning af fremvisning af id-kort med billede, idet den militære vagts anvisninger i øvrigt altid vil være at følge.

Parkeringsforholdene på Frederiksberg Slot

Det er ikke muligt at parkere sin bil på Frederiksberg Slot. Til gengæld har Frederiksberg Kommune gjort det muligt bilparkering i nærheden af Frederiksberg Slot mulig. Det kan der læses mere om på ParkeringsInfo

Derudover kan der henvises Rejseplanen, idet der er gode transportmuligheder ved anvendelse af især bus, tog og metro.

Den 19. november 2021 kl. 1610/nom