1. marts 2021

Cybertruslen er som Dødsstjernen i Star Wars-filmene: Langt væk...måske usynlig...og altødelæggende...

Hvis man lytter til British Forces Broadcasting Service (BFBS), som er det engelske forsvars radio- og tv-station, mindes man med jævne mellemrum om, at cyber er det nye sort, selv om der helt sikkert er dem, der efterhånden synes, at emnet er fortærsket. Cyber er så meget (nyt) sort, at man i Storbritannien anser de fjendtlige aktiviteter som værende på lige fod med de såkaldte Black Ops, hvor man i det skjulte opererer for bl.a. at svække et lands evne til at forsvare sig. Mange af disse Black Ops-aktiviteter kan for uvedkommende synes ubetydelige og måske ligefrem grinagtige, men cyberangreb anno 2021 viser, hvad der kan ske, hvis en fjende af Danmark vil ramme der, hvor det virkelig gør ondt på civilbefolkningen: Den kritiske infrastruktur. Cyber er således i dag et usynligt våben, der kan ramme bredt - både politisk og strategisk - og dét taler ph.d. Tobias Liebetrau mere om, når han den 3. marts 2021 gæster Atlantsammenslutningens webinarstudie, hvor generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe tager imod.

af sekretariatschef Niels-Ole Mannerup

Det er ikke helt uden grund, at Atlantsammenslutningen præsenterer invitationen til webinar om cyber som politisk og strategisk fænomen med billedet af en digital ”klode”, der til forveksling kunne minde om Dødsstjernen fra Star Wars-filmene; men sammenligningen er nu helt ved siden af. Forstår man at anvende teknikken korrekt, kan et lands forsvar ødelægges fuldstændigt og aldeles, uden at angriberen behøver at have fysiske soldater til at invadere...i alle tilfælde til at begynde med...og landet vil forstå bestå...modsat fx ved angreb med atomvåben, hvor alt rives op med rode eller brændes ned. Cybertruslen er dermed langt væk...usynlig...og altødelæggende...hvis ikke man er beredt og forberedt... Derfor inviterer Atlantsammenslutningen til webinar om netop cyber som politisk og strategisk fænomen.

Klik her for at komme til onlinetilmeldingsformularen. 


Billedkredit: Pete Linforth.

En moderne trussel, der kan virke usynlig for det blotte øje

Cyber og cyberkrigsførelse skal tages særdeles seriøst; og der er desværre en stor fare for, at det ikke altid er tilfældet. Der er jo sikkert dem, som trækker lidt på smilebåndet, når man den 27. februar 2020 i ”BT” kan læse, at Bridgewalking Lillebælts database er blevet hacket af en mand fra Libyen (klik her for at læse hele artiklen). ”BT” skrev således:

»Selvom databasen kun indeholder almindelige oplysninger såsom adresse, navn og telefonnummer, og der derfor ikke er afsløret nogen personfølsomme oplysninger, har oplevelsen fået Bridgewalking til at ændre på deres system.«

Smilebåndet og ligegyldighed er faretruende elementer - også, hvis målsætningen er, at man ikke vil skræmme befolkningen. Man må dog erkende, at et koordineret cyberangreb i dag kan ramme langt flere ”seriøse”/”alvorlige” databaser end Bridgewalking Lillebælts database. Tænk blot på, at Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden. Tænk blot på, hvad der vil ske, hvis hackere kan ramme el-forsyningen, vandforsyningen m.m. Det er i sig selv et skræmmescenarie, der får luftmeldetårnet ved det lokale vandværk til at falde i grus, uden at fremmede bombefly er spottet i horisonten... Misbrug af private/personlige (og personfølsomme) oplysninger er mindst lige så skrækindjagende tanke, idet et flænset dankort eller en misbrugt personprofil inkl. cpr.nr. kan lamme et menneske totalt. I forhold til militære operationer kan det gå endnu værre, hvilket er én af årsagerne til, at man i Storbritannien i form af 13th Signal Regiment ønsker at beskytte frontinieoperationer mod cyberangreb (klik her for at læse med om etableringen af 13th Signal Regiment).

Problemet er blot, at mens Dødsstjernen i Star Wars-universet i "A New Hope" under slaget om Yavin kunne sprænges i stykker af Luke Skywalker fra oprørsalliancen med ét enkelt præcist skud, så kan cybertruslen ikke uskadeliggøres med ét tiltag. Dertil er cybertruslen alt for omfattende...

Atlantsammenslutningen inviterer til webinar om cyber som politisk og strategisk fænomen

Cyber er ikke et fortærsket emne - men et emne, man til stadighed skal udfordre; og det er ph.d. Tobias Liebetrau den rette mand til, når han sammen med generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe taler om cyber som et politisk og strategisk fænomen.

Hvem er det, der gæster Atlantsammenslutningen?

Ph.d. Tobias Liebetrau, der tidligere har været ansat i Center for Cybersikkerhed, er absolut førende inden for sin forskning, hvor han i særlig grad undersøger cybersikkerhed som politisk og strategisk fænomen, idet forskningen også indeholder emner som:

  • EU's arbejde med cybersikkerhed.
  • Private virksomheders involvering i cybersikkerhed.
  • Militære og efterretningsmæssige cyberoperationer.
  • Beskyttelse af kritisk infrastruktur.

Der er tale om en travlt beskæftiget forsker, og derfor er Atlantsammenslutningen meget stolt, at vi trods udsættelse nu kan præsentere ph.d. Tobias Liebetrau.

Platform for fremtidens webinarer

Hidtil har Atlantsammenslutningen primært gjort brug af transmission af webinarer via sin profil på Facebook, men som noget nyt vil der blive gjort brug af en platform, som udbydes af Cisco Webex.

Cisco Webex er et amerikansk selskab, der er eksperter ud i webbaserede konferenceløsninger. Det oprindelige selskab - WebEx - blev grundlagt i 1995, og i 2007 blev det overtaget af Cisco Systems.

Tilmelding

Tilmelding til webinaret af nødvendig, således at et webinarlink kan blive tilsendt. Webinarlink forventes at blive afsendt fra Atlantsammenslutningen senest den 3. marts 2021 kl. 0800.

Formular til brug for onlinetilmelding følger nedenfor.

Tilmeldingsfrist

Der vil blive lukket for tilmelding den 2. marts 2021 kl. 1600.

Onlinetilmelding

For at tilmeldingsformularen kan afsendes, skal alle felter med * udfyldes. Det sidste felt er valgfrit, men Atlantsammenslutningen håber, at du vil svare "ja" til at modtage information fra Atlantsammenslutningen sendt direkte til din e-mail.

Klik her for at komme til onlinetilmeldingsformularen. 

Hvis der er spørgsmål til webinaret, kan man kontakte Atlantsammenslutningen via e-mail atlant@atlant.dk.

Den 1. marts 2021 kl. 0551/nom