Nyheder

DAYS 2018

21. februar 2018

Sikkerhedskonference i München: Er den frie verdensorden gået af led?

15. februar 2018

For 54. gang samles regeringsledere, ministre, efterretningschefer og journalister i München for at drøfte verdens aktuelle sikkerhedssituation. Særligt tre temaer går igen i weekendens program; USA’s konkurrenceopfattelse af international politik, frygten for en ny atomtidsalder samt cyberspace som ureguleret kampplads.

Bogomtale: Har den danske krigsindsats nyttet?

13. februar 2018

USA: Den største trussel kommer ikke længere fra terrorister, men fra andre stater

12. februar 2018

Efter 17 års krig mod islamisk terrorisme melder den amerikanske forsvarsminister klart ud, at USA er i fuld gang med at tilpasse sig en ny sikkerhedspolitisk virkelighed. I de kommende år vil den største trussel mod det amerikanske homeland nemlig ikke længere komme fra terrororganisationer, men fra andre stater.

Putin’s Asymmetric Assault on Democracy in Russia and Europe: Implications for U.S. National Security

16. januar 2018

Den 10. januar modtog det amerikanske Senat en rapport, der vurderer, hvilke midler USA kan tage i brug for at værne sig mod russisk indflydelse.

Danmark, NATO og USA - Samme Kurs?

16. januar 2018

Folketingets delegation til NATOs Parlamentariske Forsamling og Atlantsammenslutningen afholder en offentlig høring om NATO og USA – samme kurs? Høringen finder sted i Folketinget, Landstingssalen den 24. januar 2018 kl. 09.00 - 13.45.

Vi lukker for tilmelding til seminaret "Efterretningsvirksomhed og truslen fra terror"

15. januar 2018

Grundet den store interesse er vi blevet nødsaget til at lukke for tilmeldingen. Mange tak for den store interesse.

Begrænset antal pladser til vores seminar "Efterretningsvirksomhed og truslen fra terror"

12. januar 2018

PET har udgivet en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark

12. januar 2018

Motståndskraft - Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021-2025

8. januar 2018

Den 20. december offentliggjorde det svenske Försvarsberedning en rapport om Sveriges aktuelle modstandskræft og udformning for 2021-2025. En rapport, der i danske medier har været stærkt omdiskuteret.

Missilforsvar – et strategisk valg og et signal til NATO

22. december 2017

Danmark har valgt at deltage i NATO's missilforsvar, men hvordan skal man deltage? Skal Danmark kun have radar, eller skal vi også have missiler - og hvilken type af missiler? Dette Atlant Brief kommer med nogle forslag til svar.

Ny dansk risikovurdering 2017 fra FE

20. december 2017

Forsvarets Efterretningstjeneste har offentliggjort sin seneste risikovurdering for 2017. Der lægges især vægt på truslen fra cyber.

Trumps udenrigs- og sikkerhedspolitik: "America First" i internationale anliggender

20. december 2017

Den amerikanske præsident, Donald J. Trump er ofte blevet omtalt som værende drevet af sine impulser og følelser - også når det kommer til udenrigs- og sikkerhedspolitik. Men hvad er egenligt Trumps udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi? Læs nyt brief.

Ny "National Security Strategy" i USA

19. december 2017

Præsident Donald Trump har lanceret en ny national sikkerhedsstrategi. Rusland og Kina er USA's store konkurrenter.

NU med video og podcast

11. december 2017

Atlantsammenslutningen kan med stor glæde præsentere sin nye sektion ”videoer og podcasts”. Atlantsammenslutningen vil i fremtiden, udover de sædvanlige sikkerhedspolitiske briefs, også udgive både podcasts og videoer som vil styrke vores evne til at levere højaktuelle sikkerhedspolitiske analyser til dig, uanset platform.

Seminarrække om Moderne Efterretningsvirksomhed

8. december 2017

Atlantsammenslutningen sætter over vinteren fokus på Moderne Efterretningsvirksomhed. Dette vil vi gøre over 3 seminarer som vil omhandle følgende.

Offentliggørelse af lokale til seminaret Moderne efterretningsvirksomhed og hybride trusler

6. december 2017

Vi afholder seminaret i bygning 75 på Svanemøllens kaserne. Vi glæder os til at se Jer.

Vi lukker for tilmelding til seminaret "Moderne efterretningsvirksomhed og hybride trusler"

5. december 2017

Der er nu lukket for flere tilmeldinger til seminaret grundet fuldt hus. Tak for den store interesse. Vi glæder os til at se Jer.

Seminar: Moderne efterretningsvirksomhed og hybride trusler

30. november 2017

Atlantsammenslutningen afholder seminaret ”Moderne efterretningsvirksomhed og hybride trusler”.

FE's historie

23. november 2017

FE har i dag offentliggjort sin historie - læs selv. Det er spændende læsning for alle.

Gerasimov beskriver Ruslands militære tilstand

15. november 2017

D. 7. november talte General Gerasimov til en forsamling i det russiske forsvarsministerium, hvor han beskrev tilstanden i det russiske militær. Talen blev afholdt i forbindelse med implementeringen af de præsidentielle dekreter fra maj 2012 og Ruslands 2020 plan for det russiske forsvar.

Ny rapport kommer med 34 anbefalinger til at bekæmpe misinformation

2. november 2017

Europarådet har i samarbejde med Claire Wardle fra Harvard University udarbejdet en rapport som kommer med 34 anbefalinger til, hvordan vi bekæmper spredningen af misinformation.

Vi lukker for tilmelding til seminaret Trump og dansk-amerikanske forhold: Hvor er vi på vej hen?

1. november 2017

Der er nu lukket for flere tilmeldinger til seminaret grundet fuldt hus. Tak for den store interesse. Vi glæder os til at se Jer.

Trump og det dansk-amerikanske forhold: Hvor er vi på vej hen?

15. oktober 2017

Danmarks strategiske udfordringer: Prioriteringer i forhold til trusler

12. oktober 2017

Atlantsammenslutningen udgiver i dag et nyt Atlant Brief samt et tilhørende annex. I går blev skitsen til forsvarsforliget offentliggjort. Et vigtigt element i forligsdiskussionen er trusselsopfattelsen. Atlantsammenslutningen udsender derfor Atlant Briefet: "Forsvarsforlig og Danmarks strategiske udfordringer - prioritering i forhold til trusler". Briefet omhandler trusselsbilledet for Danmarks allierede i nærområdet, samt hvordan det stiller krav til Danmarks forsvar. Læs mere under publikationer.

Forsvarsforlig

11. oktober 2017

Godt oplæg til forsvarsforlig. Dette ændrer forsvaret markant. Det er nu et forsvar, der skal kunne kæmpe.

Spørgsmål og svar om NATO's 2% målsætning

6. oktober 2017

Under den amerikanske valgkamp kritiserede Trump de europæiske NATO-allierede for ikke at betale det de burde og derfor skyldte disse stater Alliancen store summer penge. Trumps kritik var ikke uberettiget men byggede på en misforståelse. Dette Atlant Brief adresserer de oftest stillede spørgsmål angående 2.% problematikken. Deriblandt hvorvidt de 2.% er en god målestok, den militære nødvendighed samt oprindelsen på dette krav.

Nordkoreas nukleare våben - Nok er nok?

27. september 2017

Den 15. september i år blev der affyret et nordkoreansk missil over Japan. Missilet landede øst for det japanske fastland. Dette missil var det seneste i en lang række Nordkoreanske missiltests i 2017. Dette brief beskriver Nordkorea, Kina, USA, Sydkorea og Japans syn på Nordkoreas nukleare våben, og peger på behovet for forstærket europæisk missilforsvar. Se briefet under publikationer

Danmark skal bekæmpe misinformation

13. september 2017

Danmark tager truslen fra spredning af misinformation alvorligt. Regeringen har derfor nedsat en tværministeriel gruppe til at koordinere arbejdet.

Zapad 2017

13. september 2017

Zapad 2017 er en strategisk militærøvelse mellem russiske og hviderussiske militærstyrker. Den forventes at finde sted den 14.-20. september 2017 i Ruslands vestlige militære distrikt, Kaliningrad enklaven og indenfor Hviderusland. Se det nye brief under Publikationer

Problemer med mail

13. september 2017

Vi har lige for tiden problemer med vores mail. Det gør, at nogen ikke har modtaget mail, og at andre har modtaget samme mail mange gange - vi arbejder med problemet.

Konference om cybersikkerhed

5. september 2017

Deltag i årets vigtigste cybersikkerhedskonference i IDA og vær med til at finde løsninger på den største trussel Danmark står overfor i nyere tid. Tilmelding via https://universe.ida.dk/arrangement/årets-vigtigste-cybersikkerhedskonference-den-21-september-323776/

Forsvarsforlig og megatrends kan ses på VTC

27. august 2017

Forsvarsforlig og megatrendskonference transmiteres i morgen på forsvarets vtc - 6128017. Der kan kaldes op fra kl 0815.

Seminar: Trumps udenrigspolitik

24. august 2017

Under valgkampen i 2016 lovede Donald Trump, at ”uforudsigelighed” ville være et grundlæggende træk for hans udenrigspolitik. Det har han holdt fast i. Dette vil Philip Chr. Ulrich fra kongressen.com diskutere på seminaret.

NATOs krav til dansk forsvars

17. august 2017

Der forhandles nyt forsvarsforlig i disse måneder. Atlantsammenslutningen sætter derfor fokus på NATOs krav til Danmarks fremtidige forsvar. OPlæg ved Danmarks ambassadør til NATO Michael Zilmer-Johns, Se nærmere under kalender.

De autonome droner er her

1. august 2017

De autonome droner er her! Fremtiden er her allerede. Hvordan vil den påvirke krig.

Konference: Forsvarsforlig og megatrends

7. juli 2017

Vi vil gerne løfte forsvarsdiskussionen fra kun at handle om, hvad der er på dagsordenen i dag til at have et lidt længere sigte. Derfor sætter vi fokus på de megatrends, der vil danne rammen for sikkerhedspolitik på 15 til 30-årigt sigte.

Udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi

14. juni 2017

Udenrigsministeriet har i dag fremlagt den nye "Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Strategi". Heri understreger man forandringen i verdensordenen. Det betyder, at forsvaret skal forstærkes, og kunne indgå som troværdig partner i NATO.

Anskaffelser til forsvaret

6. juni 2017

Professor Mikkel Vedby Rasmussen kommer med velovervejede forslag til anskaffelser til forsvaret. Disse vil kunne give forsvaret et substantielt løft.

NATO, Trump og Merkel - bryder NATO sammen?

30. maj 2017

Er NATO ved at bryde sammen? Udfordrer Trumps præsidentskab hele alliancen - og ligger redningen i Tysklands Merkel? Generalsekretær Lars Bangert Struwe gæstede i går DR2 Dagen, hvor ovenstående problemstillinger blandt andet blev diskuteret.

Forsvarsministeren har udpeget nye chefer i Forsvaret

23. maj 2017

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har udpeget nye chefer i både Marinestaben og Flyverstaben. Tillykke til Torben Mikkelsen og Anders Rex, der begge har operativ erfaring fra missionerne i Syrien og Libyen og som begge var favoritter til deres nye stillinger.

Iran går til valg i dag

19. maj 2017

Iranerne skal til præsidentvalg i dag, og her står valget mellem den mere progressive og reformvenlige nuværende præsident, Hassan Rouhani og den konservative, islamiske jurist, Ebrahim Raisi. Men billedet er en smule mere mudret og nuanceret end det. Læs Politikens korrespondent fra Iran, Anders Jerichows 10 løftede pegefingre.

Den voksende mistillid til vores institutioner er den største sikkerhedstrussel

17. maj 2017

Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier gæster Politikens podcast, Kestlers Kaffeklub. Her er emnet den nye sikkerhedspolitiske situation, hvor Breitenbauch peger på den voksende mistillid til centrale institutioner som EU og NATO som én af de største sikkerhedspolitiske udfordringer.

Ukraine er sin egen værste fjende

16. maj 2017

En række ting bliver normalt fremhævet, når snakken falder på Ukraines mange udfordringer: Rusland, korruption, udvandring, nepotisme og så videre og så videre. Men måske er Ukraines største problem et helt andet?

Danmark fik besøg af USA's forsvarsminister

10. maj 2017

For første gang i næsten ti år var en amerikansk forsvarsminister på besøg i Danmark i går, hvor Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og hans amerikanske pendant, James Mattis, fik mulighed for at diskutere det ændrede sikkerhedsbillede i Østersøregionen samt den fælles kamp mod terror.

Rusland fejrer Sejrsdagen

9. maj 2017

Atlantsammenslutningens tidligere Ruslandsekspert, Caroline Bilde skriver sammen med Philip Gunnar Bjerg Mortensen om 9. maj og betydningen af denne dag i Rusland. Artiklen er fra 2015, men stadig relevant i en tid, hvor fejringen af den nationale helligdag fylder stadigt mere og mere.

Emmanuel Macron er ny fransk præsident

8. maj 2017

Den franske befolknings valg af Macron i går er af mange blevet karakteriseret som en sejr for et forenet Europa og et stærkere EU, men måske er valget mere komplekst end som så?

Tænd et lys d. 4. maj

3. maj 2017

Lad os sende et signal: Vi vil freden. Vi vil glæden. Vi vil demokratiet. Vi vil ikke krig. Men vi er klar til at forsvare dette. Derfor skal vi tænde et lys i vinduet d. 4. maj.

Et amerikansk bud på fremtidens krigsførelse

2. maj 2017

USA's marinekorps testede fra d. 19.-28. april noget af det udstyr, der kan blive aktuelt i fremtidig krigsførelse. Ifølge oberst Daniel Sullivan er denne type øvelse vigtig for at bevare et forsvarsteknologisk forspring, der ikke længere blot kan tages for givet.

En russisk hackergruppe har i over 2 år hacket det danske forsvar

24. april 2017

I en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed vurderes det som meget sandsynligt, at den russiske hackergruppe, der går under navnet Fancy Bear, har franarret loginoplysninger fra medarbejdere i Forsvaret og på den måde fået adgang til emails.

Tyrkerne har stemt ja til at give Erdogan mere magt

18. april 2017

I søndags skulle tyrkerne stemme for eller imod en omfattende ændring af Tyrkiets forfatning. 84% af befolkningen stemte ved valget, der i stærke vendinger er blevet kritiseret internationalt for ikke at leve op til demokratiske standarder for afholdelse af valg. Tag med til Atlantsammenslutningens arrangement d. 26. april om Tyrkiet og få eksperters analyse af, hvad der kan tænkes at ske i den kommende tid.

Lidegaard: Der er brug for en plan i Syrien

12. april 2017

I forlængelse af generalsekretær Lars Bangert Struwes indlæg om nødvendigheden af en amerikansk strategi i Syrien, skriver Martin Lidegaard i en blog på TV2-nyhederne, at Danmark kan bruge sin stemme til at presse både USA og EU til sammen at skabe et vendepunkt i konflikten.

Trump laver game changer med aktionen imod Syrien

7. april 2017

Generalsekretær Lars Bangert Struwe skriver i et blogindlæg på Kongressen.com, at USA kan udfylde det magttomrum, der har været i det internationale system, hvis Trump følger missilangrebet op med en overordnet sikkerhedspolitisk strategi.

Putin er vred, men ikke rasende over Trumps missilangreb i Syrien

7. april 2017

Politikens Ruslandkorrespondent i Moskva, Thomas Heine, mener ikke, at det amerikanske missilangreb på en syrisk luftbase i nat fører til en militær gengældelse fra Rusland.

Regeringen åbner for øget militært bidrag i Syrien

6. april 2017

Udenrigsminister Anders Samuelsen åbner op for, at Danmark vil øge det militære bidrag i Syrien, hvis amerikanerne beslutter sig for det samme efter det syriske regimes formodede gasangreb på civile.

Nordkoreas diktator er klar til at gøre alt

4. april 2017

Ifølge en nordkoreansk afhopper er Kim Jong-un "a man that can do anything". Dette kan påny fyre op under debatten om et dansk bidrag til NATO's missilforsvar. Følg med her på vores hjemmeside, hvor vi snart offentliggør et nyt Atlant Brief om NATO's ballistiske missilforsvar og Danmarks mulige deltagelse i det.

En optøning i Arktis-forum?

31. marts 2017

Anders Samuelsen har været i Arkhangelsk for at deltage i et to-dage langt Arktis-forum, hvor det ikke kun blev til diskussioner om Arktis, men hvor stort og småt i verdenspolitikken også blev debatteret.

Løkke møder Trump i dag

30. marts 2017

"Ja, vi kommer til at investere mere i dansk forsvar", udtaler den danske statsminister op til mødet med den amerikanske præsident Donald Trump, der finder sted i dag.

After new wars – new strategy?

27. marts 2017

Det Krigsvidenskabelige Selskab inviterer til forelæsning ved Dr. Antulio Echevarria II, der er redaktør på tidsskriftet The U.S. Army War College Quarterly, Parameters og tidligere Director of Research ligeledes ved U.S. Army War College.

Enighed om forøgelse af forsvarsbudget

20. marts 2017

Under en rejse til de danske styrker på al-Asad-basen har Socialdemokratiet tilsluttet sig en forøgelse af forsvarsbudgettet.

NATO’s generalsekretær mødtes med forsvarsministeren

17. marts 2017

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har i dag NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg på besøg i Forsvarsministeriet. Her fik forsvarsministeren understreget, at Danmark fortsat ønsker at være et kerneland i NATO.

Stoltenbergs besøg i Danmark

17. marts 2017

Danmark har været en god NATO-allieret igennem mange år. Danmark har leveret til internationale operationer, men nu er output ikke nok. Nu fokuserer NATO også på, hvad man bruger på sit forsvar.

Danmark køber fransk artilleri

16. marts 2017

Partierne bag forsvarsforliget besluttede tirsdag efter flere års tilløb at vælge den franske haubitz som Danmarks nye artillerisystem.

Politiet og forsvaret i samarbejde

7. marts 2017

Der er i disse dage fokus på forsvarets støtte til politiet. Der er meget lidt offentligt tilgængeligt materiale om det, og der er samtidigt forsket meget lidt i det.

Sverige genindfører værnepligten

2. marts 2017

Den svenske værnepligt har ikke været brugt siden 2010, men nu genindføres den med argument om, at sikkerhedssituationen i landets nære omgivelser er forværret samt at det svenske forsvar har haft svært ved at rekruttere et tilstrækkeligt antal af frivillige.

Beskyttelsen af Danmark kræver flere penge

2. marts 2017

I forbindelse med de nært forestående forsvarsforligsforhandlinger udtaler forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til Berlingske: "De udfordringer, Danmark står over for, er nemlig for vigtige til at reducere til et billigt partipolitisk slagsmål."

Ballistisk missilforsvar og områdeluftforsvar

20. februar 2017

Vi har inviteret en dansk, amerikansk og tysk ekspert til at give deres besyv med i debatten om et dansk bidrag til NATO's missilforsvar. Med et nærtforestående forsvarsforlig er denne debat og oplysning mere aktuel end nogensinde.

Listen over forsvarsmateriel, som Danmark bør købe

15. februar 2017

Professor Mikkel Vedby Rasmussen og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby har fremlagt en liste over materiel, der bør indkøbes, hvis Danmark skal leve op til Trumps krav til NATO-landene om større investeringer på forsvarsområdet.

NATO fordømmer Nordkoreas affyring af ballistisk missil

13. februar 2017

I en pressemeddelelse fordømmer NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, Nordkoreas affyring af et ballistisk missil, der ifølge ham underminerer den generelle regionale og internationale sikkerhed.

Det Udenrigspolitiske Selskab afholder arrangement

13. februar 2017

Det Udenrigspolitiske Selskab inviterer udenrigsminister, Anders Samuelsen til en snak om status for dansk udenrigspolitik. Arrangementet foregår d. 9/3 kl. 15-16.30 i “Ovnhallen” Porcelænshaven 20, Frederiksberg.

Trump kloden rundt

8. februar 2017

Trump er blevet valgt som USA's nye præsident - hvad betyder dette i Kina, Rusland, Mellemøsten, Japan, Grønland og Indien? 7 forskere fra ToRS giver deres bud på, hvilke konsekvenser valget af Trump har i det internationale system.

Ugens analyse fra Den Norske Atlanterhavskomité

7. februar 2017

Den norske pendant til Atlantsammenslutningen har i denne uge fokus på Trumps politik i Mellemøsten.

DAYS Copenhagen: March 9-12

7. februar 2017

Join this year's DAYS (Danish Atlantic Youth Seminar). The seminar will be held in Copenhagen from the 9th-12th of March and will give you the opportunity of meeting a variety of different nationalities and cultures.

PET - ny terrorvurdering

7. februar 2017

Politiets Efterretningstjeneste har i dag offentliggjort en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark, hvor den vigtigste faktor i trusselsbilledet fortsat er Islamisk Stat.